България ще бъде домакин на съвместната летателна подготовка „Тракийско лято – 2023“, която ще се проведе от 5 до 20 август в районите на авиобаза Безмер и летище Чешнегирово. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО). В „Тракийско лято“ ще участват сили и средства от МО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции и формирования от ВВС на САЩ в Европа с три транспортни самолета С-130.
Вече над 15 години съвместната подготовка допринася ВВС и Силите за специални операции да придобият богат опит при реално взаимодействие в международна среда, посочват от МО.
Цели на подготовката са усъвършенстване на процедурите във ВВС за всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна домакин, постигане на оперативна съвместимост, повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на подразделенията от зенитно-ракетни войски. По време на „Тракийско лято – 2023“ ще бъдат изпълнени превоз на войски и товари и стоварване на товари по парашутен способ, както и дневни и нощни парашутни скокове. Участниците ще проведат обучение за евакуация на пострадал при инцидент и авиомедицинска евакуация. Ще бъдат изпълнени съвместни задачи с наземно базираните средства за противовъздушна отбрана.
Предвижда се на 5 август да бъдат изпълнени полети за пребазиране на личния състав, който ще участва в „Тракийско лято - 2023“. Транспортните самолети С-130 на Военновъздушните сили на САЩ ще бъдат пребазирани в нашата страна на 7 август. В рамките на съвместната подготовка в периода 8-17 август 2023 г. ще бъдат изпълнявани дневни и нощни полети със самолет „Spartan“ от състава на българските ВВС и със самолети С-130 на Военновъздушните сили на САЩ.
Съвместната летателна тренировка с участието на ВВС на България и Гърция се проведе в края на април.