Съдът е издал нова обезпечителна заповед, която разпорежда да не се спира електроснабдяването на обекти на „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) в Шумен. Това съобщи управителят на водното дружество Иван Пушкаров на пресконференция днес, на която присъстваха и областният управител проф. Добромир Добрев, и заместникът му Нели Георгиева. 
Както БТА съобщи, на 1 август „Кумер“ ООД поиска спиране на електрозахранването на обекти на ВиК-Шумен с мотив - неплатени задължения с изтекъл падеж. Отново има опасност електрозахранването на обекти на ВиК - Шумен да бъде преустановено, предупредиха от „Енерго-про“ и на 27 юли. 
По думите на Пушкаров обезпечителна заповед е издадена от Шуменския окръжен съд на 2 август. Той каза още, че днес ще депозира сигнал в прокуратурата срещу бившия управител на ВиК-Шумен Емил Томов, който е сключил неизгоден договор с доставчика на електроенергия.
“В едномесечен срок ние трябва да предприемем действия по спора с Кумер ООД – да заведем съдебно дело, да продължим и евентуално да приключим преговорите с тях за трайно уреждане на спора. Направили сме всичко възможно да осигурим водоснабдяването за населението”, обясни Пушкаров. „Изненадани сме, че бившият доставчик на електроенергия "Кумер“ ООД е предприел такива драстични действия, при положение, че в момента водим преговори с тях за трайно уреждане на спора“, посочи Пушкаров. Той припомни, че възникналият спор е относно начисленията, които касаят търговската надбавка и неизпълнението на този договор в частта предоставянето на допълнителна информация за търговската надбавка. „Всеки един спор между две търговски дружества трябва да се урежда по съдебен начин, а не чрез драстичните мерки, които предприеха Кумер“ , заяви управителят на ВиК - Шумен и подчерта, че е направено необходимото да бъде осигурено водоснабдяване към абонатите и са защитени интересите на дружеството.  
Проф. Добромир Добрев каза, че е информирал ДАНС и ресорните министерства, че кризата в града засяга националната сигурност. Относно сключеният договор от Томов, Добрев посочи, че е много неизгоден за дружеството, „от криза в криза е вървяно“. Действията ни през последната седмица бяха насочени към това да не се допусне спирането на водата за жителите на област Шумен. Предприети са необходимите мерки и няма да се стигне до спирането на електрозахранването на обекти на ВиК -Шумен, каза проф. Добрев. 
Преди пресконференцията проф. Добрев проведе работна среща по проблемите на „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) в града, относно искането на „Кумер“ ООД за спиране на електрозахранването на обекти на водното дружество, поради неплатени задължения за електроенергия, съобщиха днес от пресцентъра на областната администрация. На срещата са присъствали заместник-областният управител Нели Георгиева, кметове и заместник-кметове на общините в област Шумен, управителят на ВиК-Шумен Иван Пушкаров, главният инженер на дружеството инж. Антон Стефанов и експерти от Асоциация по ВиК в Шумен, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.