За първото шестмесечие на 2023 г. в Министерството на вътрешните работи (МВР) са получени 1950 заповеди за защита от насилие. От тях 647 са заповедите за постоянна защита, а 1303 - за незабавна защита. Това сочат обобщените данни, които събира и обработва Главна дирекция „Национална полиция“.
От извършения анализ, на база данните от 2023 г. и спрямо населението в съответната област, най-висок е коефициентът на издадени заповеди за защита в областите Велико Търново, Силистра и Разград.
С 40 % са се увеличили образуваните досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие. За първото шестмесечие на годината те са 596, спрямо 426 за същия период на миналата година.
Според Зорница Шуманова, национален координатор на МВР по въпросите на домашното насилие, това се дължи на факта, че хората са много по-склонни да споделят за проблема си и да искат помощ от полицията, като подават сигнали до съответното Районно управление. Отделно се подават много молби и декларации към съда. „Домашното насилие вече не е толкова латентно, жертвите все по-често ни сезират. Отделно и изолацията, свързана с COVID-19, оказа своето въздействие, защото хората бяха дълго време затворени“, обобщи Шуманова, цитирана от пресцентъра на МВР.
В МВР със заповед на главния секретар е определен национален координатор по въпросите, свързани с домашното насилие. Същевременно в областните дирекции на МВР, със заповеди на директорите, са определени регионални координатори, които ежемесечно извършват детайлна проверка на постъпили през месеца материали, свързани с домашното насилие, уточняват от министерството.
Националният координатор събира, обобщава и анализира подадените от регионалните координатори данни за случаите на домашно насилие. Изисква при необходимост допълнителна информация от регионалните координатори за конкретни случаи на домашното насилие, както и поддържа връзки с държавни органи, институции и неправителствени организации за осъществяване на съвместни програми за превенция и защита от домашно насилие.
Регионалните координатори изпълняват същите задачи както на националния координатор, но на регионално ниво. Те имат задължението да оказват методическа помощ на всички полицейски служители от съответното ОДМВР по прилагане на Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН).
БТА припомня, че вчера правната комисия в парламента прие предложения за промени в Закона за защита от домашното насилие. Те са предложени от Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков от ПП-ДБ, Делян Пеевски от ДПС и група народни представители. Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, пише в законопроекта.