Възможностите за увеличаване на инвестициите между емирски и български компании, както и задълбочаването на сътрудничеството в секторите култура и туризъм бяха сред акцентите по време на срещата между министър-председателя акад. Николай Денков и посланика на Обединените арабски емирства (АОЕ) Султан Алнуайми, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. 
Премиерът Денков представи транспортните и енергийните проекти в региона, по които България работи и които биха представлявали интерес за бизнеса на ОАЕ. Министър-председателят подчерта и ключовия приоритет в българската енергийна политика - диверсификацията на източниците и маршрутите за внос на природен газ и нефт. Николай Денков открои пред посланика също възможностите за сътрудничество с водещи български институти в научноизследователската и развойна дейност.
БТА припомня, че през юли премиерът Николай Денков проведе срещи с посланиците на Китайската народна република Дун Сяодзюн, на Франция - Жоел Мейер, на Хърватия - Ясна Огняновац, на Италия – Джузепита Дзара, Великобритания - Робърт Джон Диксъ, на Германия - Ирене Планк и на Дания – Йес Брогорд Нилсен. На 1 август Денков разговаря с посланика на Кралство Саудитска Арабия - Халид бин Камал Факих.