Подмяна на стари и опасни дървета с нови, подходящи за градска среда, извършва общината в Кюстендил, съобщиха на пресконференция кметът Петър Паунов и екипът, отговарящ за градоустройството и озеленяването на Кюстендил.
Пресконференцията беше по повод сигнали, изпратени до общинската администрация, изразяващи тревога по отношение на поддържането на зелената системата в общината.
"Премахването на големи дървета се налага, защото тази растителност е на над 80 години, дърветата са големи, при тях има гнилостни процеси, а кореновата система е разрушена", посочи старши експертът по озеленяване Мария Георгиева. Тя уточни, че това е в резултат на многократно разкопаване от страна на "Водоснабдяване и канализация", "Овергаз" или заради извършено асфалтиране. 
"Поетапно започваме подмяна на тази растителност, защото основната ни цел е да запазим сигурността и живота на гражданите", каза още Георгиева.
От екипа посочиха, че през последните четири години са засадени над 400 нови дървета, а от началото на пролетния сезон – нови 30 кълбовидни акации. "Това ще бъде визията, която преследваме с подходящия за градски условия вид, който да замени потенциално опасните големи и стари дървета. Работим поетапно, а сега сме в етап на премахване на тези дървета", каза още Георгиева.
"Големите кестени се чувстват чудесно в паркове и големи зелени пространства. Няма как да се чувстват добре на тротоарите. Те увреждат освен настилките и оградите, и къщите, за което имаме подадени сигнали. Категорично обаче няма да застрашим зелената система на града", коментира кметът Паунов.
Община Кюстендил съблюдава реда по Закона за устройството на териториите. Зелената система е балансирана и оптимална от законова гледна точка, посочи главният архитект на общината Стояна Чавдарова.