Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) със Сърбия, Румъния и Турция, съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ на своя уеб сайт.
На ГКПП „Калотина“, на българо-сръбската граница работят седем гишета за влизащи леки коли, което е пълният капацитет на пункта. Там се извършват строително-монтажни дейности, които налагат временно стесняване на пътните платна и реорганизация на движението на преминаващите превозни средства. През празничните дни пътуващите с леки автомобили следва да имат предвид, че временната организация на движението преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за преминаване.За  да избегнат интензивния трафик, „Гранична полция“ съветва пътуващите да използват и останалите пунктове на българо-сръбската граница: ГКПП „Брегово“, ГКПП „Връшка чука“, ГКПП „Стрезимировци“, ГКПП „Олтоманци“.
На българо-румънската граница трафикът е интензивен на граничните пунктове „Кардам“, „Никопол“, „Оряхово“ и „Видин“ за товарни автомобили на изход. От „Гранична полиция“ припомнят, че до 18 август Национална компания „Пътна инфраструктура“ на Румъния извършва дейности по поддръжка на пътните платна на трасетата за товарни автомобили на ГКПП „Гюргево“, влизащи в Румъния. Движението на товарни автомобили на ГКПП „Русе“ при излизане от България ще се осъществява на старите трасета. Тази временна организация, предвид по-малкия брой трасета за преминаване, води до известно увеличение на времето за изчакване за излизане от България и влизане в Румъния.
Със заповед на министрите на транспорта и на вътрешните работи на Румъния до 31 август през граничния пункт „Вама веке“, съпределен на българския ГКПП „Дуранкулак“, е въведено ограничение за движение на товарни автомобили с тегло над 7,5 тона  в петък, събота и неделя, както и на официален празник на Румъния, от 6:00 часа до 22:00 часа. В деня, предхождащ първия ден на официален празник, ограничението е от 16:00 часа до 22:00 часа. Преминаването през съвместните гранични пунктове „Кайнарджа"/ „Липница“ и „Крушари"/ „Добромир“ се осъществява съгласно договореното работно време от 8:00 до 20:00 часа.
На българо-турската граница трафикът е интензивен на вход за леки автомобили на ГКПП „Капитан Андреево“.
Към 6:00 часа тази сутрин трафикът е нормален на всички гранични пунктове с Гърция, съобщиха от „Гранична полиция“. От дирекцията съветват пътуващите от и към южната ни съседка да използват за преминаване освен ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“, и останалите пунктове - ГКПП „Илинден“, ГКПП „Златоград“, ГКПП „Ивайловград“ и ГКПП „Капитан Петко войвода“. През гранични пунктове „Маказа“, „Златоград“ и „Ивайловград“ могат да преминават само леки коли и микробуси.
Трафикът е нормален на всички ГКПП с Република Северна Македония.