Президентът Румен Радев изказва съболезнования към близките и семейството на Димитър Герасимов по повод неговата кончина. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Поклонението пред актьора ще бъде днес. 
В съболезнователното си писмо държавният глава откроява сценичното присъствие, с което Димитър Герасимов успява да се превърне в утвърден авторитет в актьорските среди. „Той постигна забележително ниво на актьорско майсторство със своите въздействащи роли в постановки на класически и съвременни драматурзи“, посочва президентът. 
„Познат на българите с характерния си глас, превъплъщаващ любими герои от родните екрани, той спечели високата оценка на своите почитатели“, допълва Румен Радев и отбелязва успешните роли на Герасимов по време на многобройните концерти, рецитали, фестивали и културни програми с негово участие. 
Герасимов почина на 28 юли на 76-годишна възраст. Той бе част от трупата на Националния музикален театър от 2000 г. Неговите роли в „Царицата на чардаша” от Имре Калман, „Исус Христос – суперзвезда” от Ендрю Лойд Уебър, „Казанова” от Георги Костов бяха запомнящи се с характерната му артистичност, разказват от трупата на театър. Той има изяви в телевизионни и игрални филми между които „Записки по българските въстания”, Бунюел в биографичния филм „Дали” на Антонио Рибас за Салвадор Дали, филми в киностудия „Дефа”.
Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий“, с огърлие.