Фермерско тържище и зарядни станции за електромобили край магистрала "Тракия", облагородяване на районите около археологическия резерват "Тракийски и античен град Кабиле" и девическия манастир "Рождество на Пресвета Богородица" край село Кабиле се предвиждат по съвместен трансграничен проект между община Тунджа и турската община Енез. Това разказаха за БТА ръководството на българската община
Идеята е на тържището местните земеделски производители да предлагат и реализират по-лесно своята продукция. За целта е предвидено цялостно изграждане и благоустрояване на терена, монтиране на павилиони. Ще бъдат изградени велоалеи и тротоари от с. Кабиле до тържището, за да има също пешеходен и велосипеден достъп до него. Соларно осветление ще бъде монтирано по алеята от селото до близкия манастир, както и на паркинга пред него, каза кметът Георги Георгиев.
Очаква се финансиране по програмата ИНТЕРРЕГ ИПП България – Турция 2021-2027 г. Двете общини са кандидатствали по Първата покана за набиране на проектни идеи по Териториалната стратегия в рамките на програмата, като водеща е Тунджа. Община Енес планира облогородяване в района на стара Византийска крепост. Там ще бъде рекламиран археологическия резерват край Кабиле, а около него съответно – културно-историческия обект в Турция, посочи заместник-кметът Светозар Грозев.