Опитът за премахване на Паметника на Съветската армия е посегателство срещу българската история и европейската и общочовешка ценност на антифашизма, обявиха в позиция от Изпълнителното бюро на БСП-София. Реакцията е по повод вчерашното решение на Министерски съвет, с което беше сменена собствеността на паметника, което дава възможност да се пристъпи към неговото преместване. Решение за това беше взето от Столичния общински съвет през март.
С позиция по повод решението на Министерски съвет вчера излязоха и от „Възраждане“, които призоваха за създаването на дежурства на техни привърженици около Паметника на Съветската армия и обявиха, че няма да допуснат преместването му.
В позицията на социалистите се казва още, че с този акт се поругава паметта и на десетки хиляди българи, убити и ранени в антифашистката съпротива и в Отечествената война. Това са български майки и бащи, баби и дядовци, включително и на видни политици от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. 
„На последно, но не по важност, място - готвят се пряко да нарушат международното право и конвенциите между България и Русия за взаимна защита на паметници, както и законодателството на България за защита на паметниците на културата“, е записано още в позицията. От БСП-София заявяват, че българските социалисти се противопоставят решително и категорично на всички опити за изопачаване и подмяна на българската история и на опитите за подмяна на европейската история и реабилитацията на фашизма чрез оскверняването на паметта на милионите жертви дадени от Русия и народите на СССР и ще се борят с всички законни, парламентарни и граждански средства срещу тази политика на заличаване и реабилитация на фашизма. 
От БСП-София обявиха още, че формират единен ляв фронт срещу десните за местните избори в София. Лидерът на БСП - София Иван Таков каза, че на последното заседание на Градския съвет единодушно е било решено в столицата социалистите да се явят на местните избори с местна коалиция и е получил мандат от членовете да проведе разговори с други леви партии, коалиции и обединения за нейното съставяне. Таков добави, че Ваня Григорова има номинации за кмет на София в почти всички вече проведени районни конференции и „би била най-подходящият кандидат за кмет на София на лявото обединение".