Окръжната прокуратура в Хасково привлече като обвиняеми двама български граждани по досъдебни производства за контрабанда на общо 2534 грама златни изделия на обща стойност 235 739 лева. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 
От там уточниха, че единият от обвиняемите - 40-годишният З. Ж., е привлечен за това, че на 31 юли през граничният контролно пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“ лично и чрез други три лица, пренесъл през границата на страната - от Турция в България, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери. Става въпрос за златни накити с общо тегло 977 грама, всички на обща стойност 90 863,79 лева.
Стоката е открита в дамска раница на задната седалка при митническа проверка на лек автомобил, както и в джобовете на пътниците в колата, при извършени лични прегледи. Преди проверката шофьорът на автомобила и тримата му спътници обявили в зоната за митнически контрол, че нямат нищо за деклариране. След откриване на накитите, проверените посочили, че всички накити са собственост на единия от пътниците – З. Ж., български гражданин.
Обвиняемият З. Ж. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Окръжна прокуратура - Хасково ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. 
За пренасяне през границата на страната стоки за търговски цели в големи размери – златни накити, Окръжната прокуратура в Хасково е привлякла като обвиняем и друго лице. Това е 39-годишният Л. В., който пътувал на 1 август от Република Турция за Република България с лек автомобил. На ГКПП „Капитан Андреево“ водачът обявил, че няма нищо за деклариране. Но в хода на контролните действия митническите служители открили в две чанти пакети с недекларирани златни колиета, пръстени, гривни и други накити с общо тегло 1557 грама 14-каратово злато на обща на стойност 144 875,40 лева.
Спрямо обвиняемия Л. В. е взета мярка за неотклонение „гаранция“ и забрана да напуска пределите на Република България, посочват още от прокуратурата.
БТА припомня, че в края на юни митническите служители на ГКПП „Капитан Андреево“ задържаха златни накити за близо 76 хил. лв. Бижутата бяха открити в шкаф в шофьорската кабина на товарен автомобил с чужда регистрация, превозващ стока от Турция през България за Германия. Сред бижутерийните изделия от 22-каратово злато бяха пръстени, медальони, монети, гривни, обици и синджири с общо тегло 603,50 грама.