Община Бургас приключи изпълнението на дейностите от първия етап на проекта "Интегриран модел за управление на градската мобилност", финансиран по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 година, съобщиха от администрацията в морския град. Въведени в експлоатация са бързи автобусни коридори по ул. "Демокрация", които се използват за градските линии Б11, Б12, 3, 6, 11, 15, както и тролейбусната линия Т2.
По улицата има и нова хоризонтална и вертикална маркировка. По проекта е осигурено регламентирано паркиране с близо 200 места в обхвата от х-л "Аква" до ул. "24 Черноморски пехотен полк". 
Разрешената скорост за шофиране по ул. "Демокрация" е до 50 километра в час, а въведената зелена вълна е намалила времето за преминаване през участъка, отчитат от Община Бургас. Изчисленията на транспортните експерти по проекта показват, че към днешна дата средната скорост за преминаване по цялото протежение на “Демокрация“ е около 30 км/ч при максимална разрешена скорост от 50 км/ч. 
За безопасността на пешеходците, пресичащи ул. "Демокрация", са въведени в експлоатация нови светофарни уредби в зоните на пешеходните преминавания по булеварда, в близост до пресечките с ул. "Батак", ул. "Места" и ул. "Иван Богоров". Чрез проекта са въведени мерки за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и са монтирани и пуснати в експлоатация асансьори в подлеза при пресечката с ул. "Копривщица".
Интегрираната система за управление на трафика обхваща все повече зони в Бургас 
Все повече кръстовища в областния център се наблюдават от стотици камери, съобщиха за БТА от пресцентъра на местната администрация. Чрез специализиран софтуер за контрол на трафика и симулация на движението, който събира данни от контролери, камери и детектори, регулирането на светофарните уредби според натовареността на движението вече се извършва автоматично. Напълно оборудвани с видеонаблюдение са 24 възлови кръстовища и 15 допълнителни места по основни пътни артерии. Светофарите могат да работят в няколко режима - адаптивен, координиран – зелена вълна, и в режим по осигуряване на приоритет на градския транспорт.
Интегрираната система за управление на трафика събира автоматично данни за преминаващите моторни превозни средства, като е осигурена и опция за разпознаване на номера чрез монтираните камери. А от тази година в Бургас са монтирани и информационни електронни табла, информиращи участниците в движението за трафика. Те са разположени на ключови входно-изходни точки - АМ "Тракия", Слънчев бряг и Созопол. До края на тази година към системата за наблюдение на трафика в Бургас ще бъдат добавени още девет "умни кръстовища". 
Припомняме, че дейностите по проекта "Интегриран модел за управление на градската мобилност" започнаха да се изпълняват преди няколко години с въвеждането на бързите автобусни трасета по ул. "Демокрация". Тяхното изграждане започна през 2020 година. Бюджетът по проекта е малко под 10 млн. лева.