От „Възраждане“ излязоха с позиция, че няма да допуснат преместването на Паметника на Съветската армия. В съобщението на партията се казва, че смяната на собствеността на Паметника на Съветската армия създава предпоставка за неговото преместване. Промяната стана с решение на Министерски съвет от днес, с което собствеността на паметника от публична държавна собственост вече е частна държавна собственост, а искането е внесено от областния управител на София – град. 
Според „Възраждане“, темата с паметника разединява българското общество от една страна между нашите сънародници, които държат да пазим и помним историческото си минало, и от друга страна - нашите сънародници, които са използвани от политиците на посолството, инсталирани в българския парламент, за да унищожат всички следи от българската история и да ни обезличат като нация.  
От партията припомнят, че евентуалното премахване на Паметника на Съветската армия нарушава спогодба между България и Руската федерация, според която държавите с обща история поемат ангажимент една към друга да опазват паметниците си. Опасността това посегателство над Паметника на Съветската армия да затвърди решението на  Руската Федерация да обяви България за вражеска държава е огромна, смятат от формацията.
Всички български граждани, които искат да запазим историята си и нашето историческо минало, могат да се свържат с нас, за да организираме съвместни дежурства за опазване на паметника и предотвратяване на неговото демонтиране, пишат от "Възраждане". Те призовават да не се влиза в сблъсъци с хората, които са за преместването на паметника.
БТА припомня, че през март Столичният общински съвет прие решение за преместването на Паметника на Съветската армия от Княжеската градина и да разположи скулптурните фигури и барелефи в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ терен извън централната градска част на София.
Днес Министерският съвет на своето заседание прие решение, с което статутът на мемориален комплекс "Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София се променя от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост.