Министерският съвет прие решение, с което разрешава участието на до 16 военнослужещи от състава на Националния мобилен модул по комуникационно-информационни системи на НАТО в Мисията на Алианса в Ирак (NМI) за период до шест месеца след 1 ноември 2023 г. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.
Ръководството на Министерството на отбраната счита успешното постигане на целите на NМI за ключов фактор в трайното възстановяване на Ирак и в цялостния процес за постигане на сигурност в региона. 
Комуникационно-информационните специалисти от националния мобилен модул ще осъществяват комуникационната и информационна поддръжка на щаба на мисията в Ирак.
С друго свое решение от днес кабинетът одобри проект на Изявление за намерение (SOI) на Министерството на отбрана на Турция за присъединяване към Техническо споразумение между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Италианската република относно мерките по усилена бдителност на НАТО (eVA) в България и предоставянето на поддръжка от страната-домакин (НNS) и други отговорности. 
Министерството на отбрана на Турция изразява съгласието си да спазва разпоредбите на Техническото споразумение между България и Италия относно изпълнението на усилените мерки за бдителност на НАТО (еVА) в България, като допринасяща страна (CN) за осигуряване на поддръжка от страната домакин и други отговорности. 
С решението на Министерския съвет България потвърждава поетите ангажименти за оказване на поддръжка от страната домакин на сили на НАТО, участващи в изпълнението на мерките за усилена бдителност на НАТО ( еVА) в България.
Към многонационалната бойна група на НАТО на територията на България с рамкова държава Италия вече са се присъединили други държави членки на Алианса като Албания, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора и САЩ.