Първа изложба живопис ще представят Калоян Смоков и Стилиян Смоков утре, 3 август, в изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика“ (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16). Произведенията им може да бъдат разгледани до 8 септември, съобщават от Регионалния исторически музей - София. 
„Вече близо 30 години братята Смокови са отдадени на изкуството да рисуват върху човешка кожа“, казват от музея и допълват, че двамата татуисти имат успешно студио в центъра на София, разработват и марка дрехи с принтове на свои оригинални дизайни. „Сега предстои първото им представяне в полето на съвременната българска живопис“, казват организаторите на изложбата.
Организаторите на експозицията разказват, че в нея са представени само живописни произведения, които се отличават от всичко познато на техните почитатели. „Като татуисти, двамата автори имат дългогодишен опит в рисуването, владеят до съвършенство претворяването на натурата, изграждането на обеми и форми посредством класическите способи на перспективата, светлосенките, контрастите и извеждането на детайли. Познанията и опитът им в областта на рисуването имат своята важна роля и в живописта. Ако в графичните им проекти и дизайните, те са доминиращи, то в живописта им, разкриваме непосредствените художествени търсения на авторите“, казват от екипа на РИМ. 
„Творбите на Калоян Смоков ни въвеждат в неговите най-дълбоки и лични емоционални търсения посредством абстрактна живопис. Някои от творбите му се отличават със силно въздействие постигнато благодарение на хармоничен и сложен колорит, а други с контрастни цветове и едри мазки“, казват от екипа на музея. 
За картините на Стилиян Смоков разказват, че са изключително въздействащи и модерни натюрморти. „Изхождайки от класическата представа за композиция от подредени предмети и цветя, той навлиза в търсения присъщи на съвременното изкуство. Творбите му се отличават с контрастен колорит, целенасочено преекспонирани  детайли и цветове“, допълват от РИМ.  
/ВСР