Деветото издание на лятната кампания „Зелени библиотеки“ ще стартира на 5 август в Северния парк в София. Това съобщават организаторите от Столичната библиотека.
Кампанията ще продължи до 6 септември, като събитията от програмата й ще се състоят през почивните дни на различни локации. Сред тях са парк „Заимов“, парк „Гео Милев“, Борисовата градина, Южен парк, зоопарка в София, парк „Света троица“, природен парк „Витоша“, Западен парк и новата културна точка за инициативата тази година – парк „Овча купел“.
Две нови къщички за книги ще бъдат поставени това лято. Те ще са в Северния и Западния парк. Така местата за споделяне на книги в парковете, зареждани от Столичната библиотека, ще са общо 11. 
Тазгодишната арт програма на „Зелени библиотеки“ включва срещи с поети, тематични изложби и музикални изпълнения на живо.
Децата и учениците могат да участват в креативни STEM игри, в забавно програмиране с ботове, да поиграят корейската национална игра Тухо и да направят „фолклорни кукли“ от традиционна корейска хартия. Освен това те ще могат да си изберат книги за дома от т.нар. „библиобус“, който разполага с 1500 тома класически и съвременни заглавия.
Посетителите на кампанията в парковете ще могат да разгледат няколко документални тематични изложби. Сред тях е експозицията „Голямата София“, която проследява присъединяването през 1938 г. на близките до София села – Бояна, Княжево, Горна Баня, Надежда, Слатина и Драгалевци, към Столична голяма община. Изложбата „Зоопарк“ представя издания от фонда на Столична библиотека на тема зоология. Показани ще бъдат първият определител на птици в България (1909 г.), както и редки учебници по зоология на различни езици. Експозицията „Поздрав от София“ ще постави фокус върху исторически места от града, представени чрез ранни илюстровани литографски картички на столицата от края на XIX в. Изложбите „Съзерцанието на Щастливеца“ ще представи цитати от Алековите творби и фотоси на Витоша от началото на XX век, а „Из парковете на София – минало и настояще“ – снимки и документи за историята, изграждането и обновяването на популярни столични паркове и градини.
В „Зелени библиотеки“ тази година ще участват поетите Иван Ланджев, Калин Терзийски, Мирела Иванова, Силвия Чолева, Иван Христов, Кристин Димитрова, Георги Гаврилов, Виолета Кунева и др. В кампанията ще се включат още носителката на наградата „Букър“ Анджела Родел, Иван Бороджиев, Ели Раданова, Венци Дреников, Георги Арсов, Алек Кирев, Кирил Коев и др. За първи път в поетичните четения ще участват и финалистите от Втория шампионат по поезия на софийските училища „Млада метафора 2023“ – отборите на ЧНГ „Ерих Кестнер“ и 91 НЕГ, както и индивидуалната победителка Силвия Алексиева.
В детската арт програма са включени изпълнения на вокалната група „Палави ноти“, театралната работилница на Ирен Кривошиева и клуба по спортни танци „Дъга“ от школата за сценични изкуства „Essence“, Боби Мирчев и Мариана Добрева.
И тази година Столичната библиотека ще участва в международни дарителски кампании, предоставяйки на българи, живеещи в чужбина, нови книги, учебници и учебни помагала на български език.
Целта на лятната кампания „Зелени библиотеки“ е насърчаване на четенето от ранна детска възраст. За осем години тя е привлякла 60 хиляди посетители и 7800 новозаписани читатели, разказват от Столичната библиотека. / ГН