Роднини, близки и приятели на убития в село Цалапица 24-годишен Димитър Малинов протестират пред Съдебната палата в Пловдив. Към този час се провежда заседание на Районен съд-Пловдив по искането на държавното обвинение за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на близнаците В. Д. и Б. Д., жители на населеното място, заподозрени за съучастие. Те са привлечени като обвиняеми за това, че са помогнали на извършителя на убийството да избегне наказателно преследване.
Адвокатът на братята поиска делото да се гледа при закрити врата, но съдът отхвърли искането. Заседанието продължава. 
Протестиращите настояват за ефективни присъди за братята близнаци. Според тях те не са помагачи, а съучастници в убийството и заслужават доживотни присъди.
Окръжната прокуратура в Пловдив е привлякла като обвиняем за убийството 30-годишен мъж с инициали Р. И. Б. за извършеното убийство. Той все още се издирва. 
Според обвинението един от близнаците е осигурил лопати и кирка за заравянето на тялото, двамата са го затрупали със строителни отпадъци, а другият е откарал убиеца с колата на баща им. Двамата близнаци бяха задържани в понеделник, 31 юли и привлечени като обвиняеми за укривателство. 
Смъртта на 24-годишния мъж е настъпила в резултат на тежък побой, който му е бил нанесен на 20 юли около 22:30 часа. Тялото му е намерено заровено на около километър от мястото, на което последно е бил видян.