Община Варна ще получи финансиране от 13 милиона лева по процедурата за изграждане на нови училища и детски градини по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи днес пред журналисти кметът на града Иван Портних. По думите му със средствата ще бъдат изградени нови пристройки към две учебни заведения – Хуманитарната гимназия и Основно училище „Добри Чинтулов“. Изпълнението на проекта ще позволи учениците в тях да минат на едносменен режим.
Междувременно продължава ремонтът на покрива на училище „Димчо Дебелянов“, допълни зам.-кметът Христо Иванов. Той уточни, че е избран нов изпълнител на строителните дейности. Когато общината плати на фирмата, ще търси парите от стария изпълнител на покрива по съдебен път, защото той не е изпълнил поетите ангажименти.
Кметът Портних съобщи още, че е обявена обществена поръчка за избор на фирма, която да изработи проекта за нова сграда на Математическата гимназия в града. За визията на модерен кампус на училището има идейна концепция. Портних уточни, че общината ще задели до 864 хиляди лева от бюджета за проектирането на сградата, чиято разгъната площ трябва да е до 31 хиляди квадратни метра.