Голямо количество златни накити са иззети по време на специализирана полицейска операция в Пазарджик, съобщи Мирослав Стоянов, говорител на Областната дирекция на МВР. Иззетите изделия са с общо тегло около шест килограма, по случаите са образувани общо девет досъдебни производства, които са под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик. 
Акцията се е състояла вчера, а в нея са участвалr служители от структурата на ОДМВР - Пазарджик, Териториална дирекция "Национална сигирност" в Пазарджик, сектор "Специализирани тактически действия" при Областната дирекция на МВР в Пловдив под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик. Съвместните екипи са извършили проверки на девет търговски обекти – магазини за търговия със злато и изделия от злато. Осем от тях са на територията на пазарджишкия квартал "Изток", а един е в централната част на Пазарджик, уточни Стоянов.
Установено е, че управителите на магазините са осем мъже и една жена на възраст между 24 и 67 години, всички те са жители на областния град. В рамките на извършените процесуални действия са иззети множество накити от благороден метал, носещи логото на известни марки. Те са били изложени на витрини в обектите с цел търговия без съгласието на притежателя на изключителните права върху марките.
Работата по случаите продължава. От Апелативната прокуратура в Пловдив уточняват, че иззетите изделия са над шест килограма гривни, синджири, пръстени, обици и други украшения, които са били изложени на витрините на магазините и в помещенията.  По досъдебните производства се извършват процесуално- следствени действия - разпити на свидетели, предстои да бъде назначена и изготвена ювелирна експертиза, която да установи дали иззетите вещи са от благороден метал, както и съдебно-маркова експертиза, която ще даде заключение дали маркировките върху артикулите са идентични или сходни с обекти на регистрирани търговски марки.
По закон предвиденото наказание за горепосоченото престъпление е лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба до 10 000 лева, посочват още от обвинението.