С поднасяне на венци и цветя пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борби и войните за България, в Пловдив отбелязаха 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.
Тези хора направиха една епопея - 30 хил. въстаници срещу 350-хилядна турска армия и башибозук се сражаваха от 20 юли (по стар стил) Илинден до края на октомври, посочи в словото си Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО. Каракачанов допълни, че написаната от тях славна история не трябва да се забравя и да се покрива с нови идеологически мъгли. 
Той отбеляза, че връщайки се в българската история, четейки страниците на въстанието, на войните за национално обединение и освобождение, трябва да се знае едно: "Нищо не се полага даром и никой никога на никого не е дал нищо даром". 
В церемонията участваха военен духов оркестър, представително формирование от Гарнизон - Пловдив и комитет „Родолюбие". На честването присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, заместник областният управител Атанас Ташков, общински съветници, представители на политически партии, граждани.