Използването на екологични строителни материали е възможност да се намали въглеродният отпечатък и за подобряване живота на хората. Това коментира за БТА строителният геобиолог и председател на Института по екологично строителство (ИЕС) Добромир Машев. Той посочи, че глината има много начини за приложение в строителството и не изисква такава термична преработка като другите традиционно използвани материали – вар, гипс или цимент.
По-щадящи материали
"В строителството съществуват общо четири вида свързващи вещества на минерална основа, които се използват при направата на строителни разтвори. Това са цимент, вар, гипс и глина. Те имат своите предимства и недостатъци. Глината обаче не преминава термична обработка, а при цимента имаме процес на обгаряне до 1600 градуса. При гипса градусите достигат до 1200", обясни специалистът.
Машев посочи, че постигането на тези високи температури води до голям енергоразход и съответно вредата за околната среда се повишава. При глината няма топлинна, а само механична обработка. Ако тя се използва правилно, е възможно изграждането на екологичен микроклимат в дома, отбеляза той.
Стиропорът, който ползваме при изолация на сградите, е друг материал, който може да се замени, например със слама, коноп или вълна, коментира специалистът и обясни, че стиропорът е лесно запалим материал, от който при горене се отделя голямо количество отровни газове. Когато е пресована правилно, сламата може да тлее, но не се запалва, защото няма достатъчно количество кислород, за да се разгори, разясни Машев.
Използването на естествени материали при боядисването, като например суха минерална боя, също се препоръчва от ИЕС. По думите на Машев, освен че са щадящи за природата, естествените бои са благоприятни и за нашето здраве, особено за децата, поради липсата на вредни емисии. Той обясни, че в конвенционалните бои, за да се постигне по-голяма трайност, се използват силни химикали, които са изключително вредни.
Строителство с кауза
От ИЕС откроиха като своя цел възраждането на старата практика с използването на екологични материали за строене. Предвиджда се институтът да се помещава в старото училище в село Долни Раковец, което беше реновирано с помощта на доброволци. Идеята е в двора на института да има площадка, където да бъдат представяни варианти за използване на различни екологични материали.
Заради бъдещето на страната ни, здравето и благоденствието на българите си поставихме нелеката задача да преобърнем представите на цялото общество за строителството и да насочим вниманието му към екологичните строителни материали. Строителството, санирането и реставрацията на сгради може да се извършва с тези материали, които с лекота да се използват както от професионалисти, така и от хората, които сами се занимават с ремонтите у дома, посочи Машев. 
По неговите думи институтът обединява различни специалисти, които популяризират методите на строителството с екологични материали, доказани като високо енергийно ефективни. Вярваме, че бъдещето е в създаването на функционални, екологични, енергийно ефективни и устойчиви сгради, които да отговарят на нуждите на хората за поколения напред, коментира той. 
Преди дни от ИЕС съобщиха, че е открита дарителска сметка, предназначена за реставрацията на старото училище в Долни Раковец.