С факелно шествие в Благоевград бе отбелязана 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Шествието тръгна от паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“. Деца, младежи и възрастни почетоха себеотрицанието, смелостта и саможертвата на борците за свобода, отдали живота си във въстанието, избухнало преди 120 години. 
Шествието водеха членове на Регионалния клон на национално дружество „Традиция“, а млади момичета ги следваха с българското знаме в ръце. Деца и възрастни преминаха по централната част на Благоевград, като се спряха пред паметниците на Пейо Яворов и Тодор Александров, пред паметника на Македоно-одринското опълчение, бюст-паметниците на Ичко Бойчев и на Ильо Войвода, които почетоха с цветя. Шествието завърши пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград. 
Факелното шествие е кулминацията на проявите, организирани от община Благоевград, културни институции в града и различни организации, свързани с отбелязване на 120 години от Илиденско-Преображенското въстание. Начало на честванията бе поставено на 20 юли с откриване на първа част на изложбата „За нея ние се боримъ, за нея ние мремъ“ на централния площад „Георги Измирлиев – Македончето“, а втората част на експозицията бе открита днес в залите на Регионалния исторически музей в града. 
На 30 юли във възрожденския квартал „Вароша“ в Благоевград пред жителите и гостите на града бе представена историческа реконструкция – спектакъл „Илинденските камбани“. С историческата възстановка бяха пресъздадени моменти от Илинденско-Преображенското въстание. 
На 2 август от 9:00 часа в двора на храм „Въведение Богородично“ ще бъде отслужена заупокойна панихида в памет на загиналите по време на Илинденско-Преображенското въстание. В 10:00 часа на площад „Македония“ в областния център ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя по повод 120 години от избухване на въстанието, съобщиха от община Благоевград.