България и САЩ ще задълбочат сътрудничеството си в областта на висшето образование, STEM обучението и медийната грамотност. 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави ще бъде отбелязана с различни инициативи. Това стана ясно по време на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланика на САЩ в България Кенет Мертен, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).
„За нас е много важно както да обменим опит, така и да получим подкрепа за различните промени, които ще се случат в българското образование в следващите години“, коментира министър Цоков. Той посочи, че през последните години е осъществен сериозен обмен с различни образователни институции в САЩ и американски учители преподават английски език в български училища. Проф. Цоков говори за важността на сътрудничеството във висшето образование и по-специално на програма „Фулбрайт“, която осигурява стипендии за български магистри и докторанти в американски университети.
Кенет Мертен коментира, че комисията „Фулбрайт“ е една от най-добрите линии на сътрудничество между двете държави във времето. По думите му сътрудничеството по тази програма се отплаща и ще донесе много предимства както на България, така и на САЩ.
Сътрудничеството на двете държави се очаква да включва проекти, свързани с наука, технологии, компютърни науки и математика. Проф. Цоков коментира, че в над 2200 училища в България предстои да бъдат изградени STEM кабинети. Затова ще ни е нужна подкрепа и чужд опит за подготовката на учители, които ще работят в тези кабинети, каза той.
Министърът на образованието и науката и посланикът на САЩ у нас обсъдиха и сътрудничеството между държавите и в областта на медийната грамотност. Това включва противодействие срещу дезинформацията, както и умения да се различават фалшивите новини. Предстои реализирането на специален проект за медийна грамотност в България, финансиран от Държавния департамент на САЩ, на стойност 900 000 долара, съобщават от пресцентъра на МОН.
Обсъдени бяха още съвместни инициативи за отбелязване на 120 години от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ. Проф. Галин Цоков посочи, че първата детска учителка в България е дъщеря на американски мисионер, а първите детски градини са създадени от учители, завършили в САЩ. Историята на нашето предучилищно образование започва с американски опит, каза той. / ГН