Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на 7 август (понеделник) от 10:00 часа, съобщават от парламента на сайта си. 
В дневния ред е първото гласуване на промени в Наказателния кодекс (НК) и в Закона за защита от домашното насилие ( ЗЗДН).  Днес парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС внесоха два общи законопроекта – за промени в НК и в Закона за защита от домашното насилие. 
В НК се предлага да бъдат завишени наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. Който причини другиму средна телесна повреда, да се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. Промяната е в чл. 129 от НК. 
Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в ЗЗДВ. Този четвъртък промените в НК и в ЗЗДН ще бъдат обсъдени от парламентарната правна комисия.
На извънредното си заседание в понеделник парламентът ще обсъди отново Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, върху който президентът Румен Радев наложи вчера вето. В мотивите си държавният глава посочва, че този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността.