Над 470 проверки на строителни обекти с цел извършване на контрол за спазване на изискванията за чистота и недопускане на замърсяване на града са направени в София за юли, съобщава на сайта си Столичният инспекторат.
От началото на юли на територията на Столичната община екипите на Столичния инспекторат са извършили 4796 проверки на обекти, на които се извършват строителни дейности. Проверките са в районите „Студентски“, „Витоша“, „Лозенец“, „Панчарево“, „Надежда“, „Триадица“, „Сердика“ и др.
Съставени са 80 акта, от които 34 са на физически лица и 46 - на строителни фирми, за нарушения като липса на плътна строителна ограда, излизане от строителната площадка със замърсена ходова част на тежкотоварната техника, разпиляване на строителни отпадъци и материали и разполагане на съоръжения по тротоари без разрешение, липса на оросителна система при разрушаване на сгради и т.н.
Проверките са част от ежедневната контролна дейност на екипите и основната им цел е да се предотврати замърсяване на околната среда и въздуха.