Роман за живота в едно българско село през 20-и век представя българският писател, драматург и журналист Петър Маринков. Книгата, озаглавена „Зазидани“, е вдъхновена от родовата история на автора, съобщават издателите от „Сиела“.
В центъра на романа са едно село в Северозападна България и неговите обитатели. „Там новият век е дошъл, минала е първата голяма война, селото строи новия си живот, а съдбите на три поколения се разплитат сред предсказания на един двуглав козел, баячки, лечителки и скрито съкровище", разказват издателите. Авторът разказва за строеж на железница напук на всякакви природни дадености, неколкократната промяна на режима, противоречиви пътувания на един странстващ евреин и нездравословна обсесия около един магичен камък.
„Може и да не запомните събитията в тази книга, те криволичат като българската история през 20 век и са само фон, на който незабравими герои пресичат съдбите си в някаква неотменима българска орисия… Но онова, с което „Зазидани“ е най-различна от другите книги – това е езикът. Благостта на този език ни е позната и свидна, помним я още от детските си години, когато бабите ни приспиваха с дълга и омагьосваща приказка“, казва по повод книгата писателката Веселина Седларска. / ГН