До края на годината стартира програма, за която един от приоритетите ще бъде подкрепата и развитието на творческите индустрии, каза днес във Варна министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, която проведе работна среща с кмета на града Иван Портних. В нея участваха още министърът на туризма Зарица Динкова и зам.-министърът на културата Виктор Стоянов. 
Стойчева уточни, че бюджетът на програмата ще е 117 милиона лева, а за финансиране ще могат да кандидатстват и стартъпи. По думите ѝ на подкрепа ще разчитат и занаятчиите, които например имат нужда от някакво оборудване. В програмата ще има мярка, която да финансира проекти, в които си взаимодействат общини и бизнес индустрията, допълни Стойчева и подчерта, че има нужда у нас да се засили моделът на публично-частното партньорство. 
В културните институти е съсредоточен интелектуален капацитет, това са звена, които могат да помогнат за създаване на иновации, допълни министърът. По думите ѝ това е причината развитието на културните и творческите индустрии да става приоритет.
За пръв път на национално ниво няколко министерства, заедно с местни власти, работят за създаване на нов продукт и брандирането на страната ни като дестинация, свързана не само с иновациите, но и с други ключови сектори, създаващи добавена стойност, каза още Стойчева. Като такива тя посочи културно-историческото ни наследство и културния сектор. По думите ѝ развитието на тези сектори ще донесе на страната повече приходи и ще привлече туристи. 
Новата вълна за финансиране на проекти няма да е базирана върху инфраструктурата, а върху човешкия ресурс, допълни Стойчева. Според нея това ще е една от големите промени в политиките у нас. Досега акцент бяха високите технологии, сега те ще бъдат в подкрепа на други сектор, обясни министърът. Тя уточни, че се променя и моделът на бенефициентите. Ако преди възможност за финансиране имаха основно по-големи участници, и то от определени сектори, сега визията е за подкрепа на малките и средните бенефициенти, включително стартъпи.
Стойчева припомни, че по Плана за възстановяване и устойчивост вече е отворена мярката за проекти в сферата на кръговата икономика.
Зам.-министърът на културата допълни, че много дълго време министерствата са работили "на парче", но днес Министерството на иновациите и растежа дава сигнал, че трябва да върнем културата като индустрия с добавена стойност. По думите на Виктор Стоянов това е добър знак, защото в тази област работят конвертируеми специалисти, като музикантите например, които са из цяла Европа.
Целта на Министерството на културата е вече да се достигне и до най-малките населени места, допълни Стоянов. Той уточни, че през следващата седмица започва своята дейност работна група, която ще обсъжда конкретни идеи за развитието на сектора. Целта ще бъде вече да не се финансират проекти, които нямат устойчивост, обобщи Стоянов.