За първи път България разполага със стемата на централния регистър на особените залози, която позволява електронно подаване на заявление. Това става по сигурен начин и се гарантира основният принцип в правото - първи по време, първи по право. Това каза министърът на електронното управление Александър Йоловски при представяне на електронния Централен регистър на особените залози.
Заявленията се обработват по реда на постъпване. Системата предлага всички защити и проследяване на всички действия на потребителите. Не е възможно някой да направи нещо и това да не бъде засечено. Всички действия стават с елетронен подпис, обясни министърът. 
Съществена силна страна е интеграцията с много регистри - Търговския регистър, имотния регистър, БУЛСАТАТ, ГРАО и други. Има нужда от интеграция с регистъра на документи за самоличност, но МВР намира правни пречки за това. Те ще бъдат елиминирани, когато Народното събрание приеме промените в Закона за електронното управление, обясни Йоловски.
Запорите от НАП се вписват автоматизирано. Тази система е много добър пример за другите системи, които ще бъдат променени, отбеляза министърът. 
За един месец са подадени 306 000 заявления. За първи път са регистрирани близо 296 000 нерегистрирани до момента запора от НАП и автоматизирано са вписани още 4470 запора от НАП. На гише са подадени 3766 заявления, по електронен път  - 1880, каза Йоловски. Една трета от заявленията са по електронен път, това е значителен успех, каза министърът. 
По думите му средното време за сканиране на заявление, подадено на гише на хартия, е между 5 и 7 минути. Когато се подава онлайн, става за 3 минути. Между 6 и 12 минути отнема на заявление на длъжностните лица по вписванията, посочи Йоловски.
Средно на ден едно длъжностно лице обработва 42 заявления, а Агенцията по вписвания - 605. 
Когато е налице политическа воля, се постигат големи реформи в областта на електронното управление и административното обслужване, каза още той и даде за пример данни на Института за пазарна икономика, според които, ако по-голямата част от заявленията се подават по електронен път, спрямо времето за хартиен носител, ще се спестят между 10 и 14 000 човекодни.