След като през вчерашния ден (31 юли) бе локализиран пожарът в Източните Родопи между ивайловградските села Свирачи и Орешино, днес екипи продължават да обхождат района. Това каза за БТА кметът на община Ивайловград кметът Диана Овчарова. 
Тя уточни, че все още е в сила бедственото положение. „Следващите часове са много важни, за да се определи дали пожарът е потушен. Ако обстановката се задържи, в края на днешния ден може да се очаква и отмяна на бедственото положение“, каза още Диана Овчарова.
Пожарът между ивайловградските села Свирачи и Орешино избухна в следобедните часове на 30 юли. Огънят обхвана смесена широколистна и борова гора. В овладяването на пожара участват както пожарни екипи, така и лесничеи, доброволни формирования, включени са и машини, които прокарват просеки в труднодостъпните терени на огнищата. В община Ивайловград бе обявено бедствено положение. През вчерашния ден бяха овладени две от направленията на пожара - фронтовете на север и запад, а на място борбата с огъня днес инспектира директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов.
Серията от летни горски пожари в Хасковско започна миналата сряда, когато термометърът се вдигна до над 40 градуса. Тогава вече бившият областен управител Красимир Ангелов обяви бедствено положение за целия регион, което бе отменено два дни по-късно.