Гайдари от всички фолклорни области на страната се очаква да участват в традиционното Гайдарско надсвирване и Илинденски събор в Гела на 5 и 6 август, според информация от кметството в  Широка лъка. Надсвирването на гайдари в Гела е 20-то издание, а на празника ще бъде отбелязан още един юбилей- 70 години на ансамбъл „Манол Радичев“.  
Откриването на гайдарския фестивал е от 10:30 часа на 5 август на Илинденските поляни в Гела.  Записването на участници в надсвирването ще продължи и в събота сутринта, няколко часа преди откриването на конкурсната програма.  Организаторите очакват на сцената да се представят близо 60 гайдари. Надсвирването събира множество изпълнители и любители на родопската каба гайда, която става все по-популярен музикален инструмент не само в България.  В поредица от 20-те издания на гайдарския събор в Гела участва и изпълнител на гайда от Унгария. Според кореспонденции в социалните мрежи, на събора в Гела ще пристигнат и много българи от чужбина. Живеещи зад граница българи планират отпуските си, съобразявайки ги с датите на фестивала в Гела, обяснява кметът на Широка лъка Васил Седянков. 
В първия ден от събора от 21 часа ще бъде представен юбилеен концерт на ансамбъл „Манол Радичев“. Формацията от Гела е аплодирана по сцени у нас и в Европа,  пресъздавайки извисения дух и неповторима хармония на родопската музика в автентичното ѝ звучене.  
На 6 юли програмата продължава със срещи на родовете.  Съборът и надсвирването в Гела се провеждат под патронажа на кмета на Смолян Николай Мелемов, уточнява общинският пресцентър. 
Всички хотели в Гела и региона са пълни и резервирани около традиционния празник. Транспортният достъп до съборното селище ще бъде улеснен след приключилия ремонт на пътя, уточняват от кметството в Широка лъка.