Над 300 жители на Кюстендил се включиха в протест срещу насилието и в подкрепа на 18-годишното момиче, което пострада в Стара Загора. Местните се събраха на централния площад "Велбъжд" в Кюстендил, а оттам се отправиха в шествие към Съдебната палата в Кюстендил. Мирният протест се водеше от кмета Петър Паунов и председателя на Общинския съвет Иван Андонов. На протеста беше и заместник-областният управител Критиян Иванчов, представители на общинската и областната администрация.
Полиция охраняваше сборния пункт на централния площад и самото шествие до Съдебната палата. Затворени за кратко бяха и две от улиците в центъра на града, докато премине шествието.
"Изненадан съм от присъствието на толкова много хора. Не трябва да се оставят такива случаи, те не са единични. Има много случаи, но жертвите ги е страх да говорят за това. Надявам се, събирайки се толкова много хора, да им дадем сила, за да не мълчат. Протестът е и към самите закони - не може с 400 шева, съдът да постановява лека телесна повреда. Това си е опит за убийство", казаха за БТА организаторите.
"Необходими са по-сериозни наказания за насилниците. Аз лично много се страхувам, когато ми се наложи вечер да се прибирам сама", разказа през БТА Йоана Георгиева, на 19 години от Кюстендил, която беше дошла да се включи в протеста срещу насилието и в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора.
Протест тази вечер имаше и пред Съдебната палата в Дупница, както и в много други градове на страната.