В силистренското село Смилец подготвят традиционния Празник на динения маджун. Това съобщават от община Силистра, които, заедно с читалище "Светлина - 1906" и кметското наместничество в Смилец, са организатори на проявата.
Тази година празникът ще се проведе на 10 септември и ще е посветен на 190-годишнината от създаване на селото. Програмата предвижда конкурс за най-вкусна домашна баница и ателие за изработване на фенери от динени кори. Ще има и ревю на народни носии и накити, представени от деца. Предвидена е богата фолклорна програма.
Подготовката за празника започва със засяване на бостан още през пролетта. Целият процес "от нивата - до тавата" е интересен за различните поколения, които участват в дейностите месеци наред. При засяването по традиция - за да се родят големи дини, бабите и децата се търкалят в бостана.
За да се приготви диненият мед (маджун), дините се изстъргват, изсипват се в съдове и се слагат на огън, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му. В земята се издълбават така наречените "котлони", в които се пали огън, с "гнезда" за съдовете и изход за дима.
Диненият мед се е използвал в старите и трудни времена като подсладител. Може да се консумира и от диабетици.
Целта на празника е да насърчава приемствеността на традициите между поколенията.