Единственият голям приоритет за мен ще бъде образованието, защото то може да реши всички останали. Това каза в отговор на въпрос на репортер на БТА новият областен управител на Шумен проф. Добромир Добрев, след като днес официално встъпи в длъжност и прие поста от предшественика си проф. Христо Христов, който му връчи и печата на областната администрация. 
„Винаги приоритетът ще бъде един и само един – образованието. Образованието решава всички останали проблеми. Има един съществен проблем пред това образоването да бъде налагано – то дава бавни резултати в годините и не дава бързи и ефектни резултати“, отбеляза Добрев. Относно „болната тема за водата - там ще направим всичко по един прозрачен начин, да не караме хората в Шумен да страдат“, уточни той. 
Радвам се, че поемам поста от колегата ми проф. Христов, с когото сме работили в една стая в Шуменския университет. Приемам го като обществен ангажимент, през който човек трябва да мине, нарушавайки в някаква степен личното си спокойствие. Ще работя отговорно и открито, посочи Добрев.
„Ако нямаше промяна, аз никога нямаше да бъда в областна управа - такъв човек като мен, непартиен. Сега вече започват да функционират някакви принципи, и то в пълна сила, на парламентаризма у нас, когато с лесните сметки и решения не става, не се получават. Избирателят поставя сложни задачи, на някой хора им трябваше година - две, за да разберат, че по лесния начин няма да стане управлението и сега, слава Богу, това беше осъзнато“, каза в отговор на журналистически въпрос, свързан с назначаването на зам.-областен управител на Шумен, проф. Добрев. Той уточни, че ако бъде потърсено мнението му кой да бъде назначен на поста, той ще го даде. 
„През този кратък период от една година съвместно със зам.-областният управител Христо Павлов се бяхме изправили пред редица предизвикателства“, каза проф. Христов. По думите му трите въпроса, на които са отделени най-значителен ресурс, са провеждането на честни и прозрачни избори, „кризата, свързана с осигуряването на дърва за огрев на населението през зимния период 2022-2023 г. и проблемите, свързани със сектора за водоснабдяване и канализация (ВиК) в областта“. Смятам, че с организацията на честни и прозрачни избори се справихме на много добро ниво. Осигуряването на дърва за огрев на населението - много трудно успяхме да решим този проблем в края на миналата година, но имайки предвид мерките, които набелязахме, планираното доставяне през тази година на дърва за огрев на населението предопредели липсата на кризисна ситуация по този въпрос в областта, допълни Христов. 
По думите му „отново има предпоставки за преустановяване енергоснабдяването на ВиК-Шумен, поради което за днес е насрочил работна среща с кметовете на общини, членове на Асоциацията по ВиК в областта, с директора на ВиК – Шумен и представител на ВиК -холдинга“. Предстои да се разбере кога новият областен управител проф. Добрев ще проведе тази среща.
Припомняме, че на 28 юли, на неприсъствено заседание, кабинетът назначи осем нови областни управители - на Бургас, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Разград, Русе, Смолян и Шумен.