Приключиха снимките на филма „Гунди – легенда за любовта“ за живота на големия български футболист Георги Аспарухов, съобщава от екипа на продукцията.
По думите им за пресъздаването на епохата актьорите и масовката са сменили близо 3000 костюма, създадени специално за целта, включително екипите на футболните отбори от онова време. Декорите и самите локации са били внимателно подбирани и подготвяни месеци преди старта на снимките, така че да пасват съвършено на историята.
Близо 200 сцени и над 1000 гледни точки (сетъпи на камерите), заснети със специални анаморфни обективи, ще оживеят на големия екран и ще разкажат романтичната история на Гунди (Павел Иванов) и неговата съпруга Величка Маркова-Лита (Александра Свиленова). 
„Най-вълнуващият етап от създаването на филма приключи. Всички сме много въодушевени, вдъхновени и малко тъжни, че свърши. Целият снимачен екип и актьорски състав дадоха всичко от себе си. Всеки един от нас беше омагьосан от историята, която разказваме във филма. Тази магия сякаш ни носеше на ръце и ни даваше сили да преодолеем предизвикателните условия в разгара на лятото и натрупаната умора. Сега предстои много отговорен етап от продукцията и нямам търпение да започна работа по монтажа”, казва режисьорът Димитър Димитров.
СПЕЦИАЛЕН ОБЕКТИВ
За да върне лентата назад и да се усети духа на 60-те и 70-те години максимално точно и въздействащо, филмът е заснет със специални анаморфни обективи Hawk V Lite Vintage 74. Тази серия пресъздава „несъвършенствата“ на обективите, използвани през 70-те години в киноиндустрията. За разлика от съвременната техника, която има за цел да покаже кристално чист образ, тези обективи, с помощта на модерна технология, претворяват пластиката на картината от онова време, придавайки усещане за маслено платно.
Подобни обективи са използвани при заснемането на много холивудски продукции, една от които „Бохемска рапсодия“ – филмът, проследяващ живота на Фреди Меркюри.
За да се подсили този ефект, творческият екип изготвя така наречената LUT (Look Up Table) - специална таблица с цветове, които симулират филмова емулсия Eastman Kodak 5274, типични за почти всички качествени филми през 60-те и 70-те. 
Машината на времето ще се завърти и ще ни върне по магичен начин в периода между 1959 и 1971 година, благодарение на специалните ефекти (CGI), за които ще се погрижат копродуцентите на филма ImmerseFX (Visual Effects Studio). 
„Реализирането на филма „Гунди – Легенда за любовта“ е една сбъдната професионална мечта и несъизмеримо предизвикателство. Малцина имат шанса да бъдат част от създаването на проект с подобна кауза и такъв мащаб, поради което съм невероятно щастлив, че имах тази възможност. Дадох всичко от себе в този искрен филм“, допълва операторът Борис Славков.
144 СТРАНИЦИ СЦЕНАРИЙ 
„Благодарен съм на съдбата, че ме срещна с продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов. Без тяхната изключителна отдаденост на идеята, този филм нямаше да се случи. Благодаря от сърце на всички замесени в киномагията „Гунди – легенда за любовта”. Невероятният екип, с който имах честта да работя, направи вълшебна мечтата ми. Това е сън наяве. Сътвориха го с талант и всеотдайност. Заедно“, казва сценаристът Емил Бонев.
„Димитър Димитров предаде душа на написаното като истински голям майстор, а Борис Славков изрисува филма с виртуозна артистичност с третото си око и цялата палитра на прекрасната си душа. Ролите в този филм дочакаха актьорите си. И избраха точно тези, които ще ги надградят по най-добрия начин. Убеден съм, че ще направим добър и честен филм. Такъв, какъвто е достоен за Георги Аспарухов - Гунди“, допълва Бонев.
Както писа БТА, „Гунди – легенда за любовта“ предстои да излезе на голям екран през 2024 година.
Филмът е продукция на „Междинна станция“ с продуценти Иван Христов и Андрей Арнаудов, а изпълнителен продуцент е Васил Булянски.
/ДД