Прокурорът по делото срещу мъжа, който нападна 18-годишно момиче в Стара Загора е заявил при разглеждането на мярката за неотклонение пред окръжния съд, че постановеното задържане от долната инстанция е незаконосъобразно и не следва да бъде потвърдено. Това става ясно от протокола от заседанието.
"Считам, че определението на Старозагорски районен съд, което е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на обвиняемия Г. Г., е незаконосъобразно и не следва да бъде потвърдено, тъй като от събраните по делото доказателства, в частност от изготвената съдебно-медицинска експертиза, е видно, че на пострадалата не е причинена средна телесна повреда, каквото е обвинението за извършено точно такова престъпление. Ако се касае за извършено престъпление лека телесна повреда, вероятно то би било от частен характер, поради което считам, че следва да бъде отменено определението", заявява прокурорът.
В последната си дума пред съда обвиняемият заявява, че иска мярката му да бъде променена и да не е задържан, защото "няма да преча на разследването по делото".
"Не съм виновен, искам да се разбере всичко. Имам малко дете и ме чака, жена ми чака на мен и, затова искам да ми се смени мярката", казва той.
Адвокатът му също иска промяна на мярката. Той заявява, че не са изследвани много версии. "След като внимателно се анализира съдебно-медицинската експертиза, се набиват на очи наранявания, които са от вътрешната страна на лявата предмишница и левия палец на пострадалата. Тоест, това нещо с обръсването на главата от лявата страна, сочи на възможно самонараняване. С оглед на това, че е наркозависима пострадалата, обстоятелства, които са намекнати за употребата на наркотични вещества по делото, но не са събрани доказателства в тази посока", заявява адвокатът.
БТА припомня, че нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора е станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук преди дни. Задържан е 26-годишният Г.Г., на когото са повдигнати две обвинения - за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Това е третото провинение на Г.Г. от подобен характер. Протести се организират в няколко града в страната - в подкрепа на пострадалото момиче и срещу насилието над жени.