Сдружение „За Марица Изток“ организира днес протест пред сградата на община Стара Загора с искане за запазване на минно-енергийния комплекс. „Това е първият ни символичен протест в подкрепа на комплекса „Марица изток“, в подкрепа на нашите работни места и в подкрепа на работните места на старозагорци и на целия регион“, това заяви Деян Дяков, председател на сдружението с нестопанска цел "За Марица изток" и председател на Конфедерацията на независимите синдикати в България в Топлоелектрическта централа (ТЕЦ) "Марица изток 2". Поводът за протеста е втората дискусия на тема "Бъдеще за енергийния комплекс "Марица изток" - перспективи и предизвикателства", която ще се проведе днес в зала „П. Р. Славейков“ в сградата на местната администрация. В срещата се очаква да участва и енергийният министър Румен Радев.
„Проблемът със затварянето на комплекса е огромен. Ако това се случи, над 25 хиляди души от Стара Загора ще останат без работа. Нашата идея е да се обединим, да бъдем единни, да бъдем екип и да се справим“, каза още той и посочи, че според работещите в комплекса „никой от упраляващите не се интересува от съдбите на хората. Всяка седмица има публикации как ще направят нови работни места, как ще открият нови предприятия, но ние искаме да го видим това преди да се закрият нашите стари работни места“, каза още Дяков.
Протестиращите настояват за запазване на българската енергетика, енергийната независимост на България и следващите 50 години „да получаваме евтин ток от Марица изток“, посочи още Дяков. Според него комплексът е символ на старозагорци и на целия регион Стара Загора, Раднево, Гълъбово и Нова Загора. „Над 100 хиляди души работят в комплекса, пряко и не пряко, които ще бъдат засегнати. Това са 100 хиляди съдби, които се решават на карта в София, без да се допитат до нашето мнение. Ние се обявяваме против тези задкулисни игри“, посочи още председателят на сдружението. Дяков допълни, че това е първият от серия протести, в които ще се настоява „Марица Изток“ да работи на въглища най-малко още 50 години. „Не желаем зимата, когато стане студено, когато завали сняг и фотоволтаиците спрат, да внасяме ток от Европа на незнайно каква цена“, каза още той.