Жители и гости на един от големите квартали на Перник – "Мошино", ще отбележат деня на своя покровител свети пророк Илия (по стар стил), съобщиха от кметство "Изток".
Традиционният събор, който ще се състои на 2 август, води началото си отпреди 184 години. На този ден местните се събрали за първи път за молитва в новопостроената църква, носеща името му. Оттогава на Илинден (по стар стил) жителите на квартала ежегодно отдават почит на светеца, който смятат за закрилник на населеното място. 
Денят ще започне с утринна света литургия в храма "Свети пророк Илия", който е най-големият в Пернишко. Мястото, върху което се намира светата обител, е било овощна градина на Лазар Иванов. Той я е преотстъпил, за да може неговите съселяни да имат своя черква. Иконите са дело на художник-резбар от Самоков.
С времето черквата западнала. През 1939 г. жителите на тогавашното село Мошино (сега квартал на Перник) я издигнали отново, този път голяма и красива. За строежа са дарили средства 306 души и институции. Сред тях са миньорите от пернишката мина, които събрали 80 000 лв., министерствата на външните работи и на благоустройството, Светият синод. За закупуването на камбана се отзовали 109 спомоществователи. 
В годините на тоталитаризма храмът пак бил напълно изоставен. Вътре спели бездомници, прозорците му били изпочупени, а подът пробит и издълбан. С дарение на д-р Богдан Неделков, който родом е от Мошино, но дълги години живее и работи в САЩ, през 1998 г., черквата е възродена за нов живот. 
По случай Илинденския събор кметство "Изток", читалище "Съзнание 1922 г." и Районният младежки дом са подготвили богата празнична програма. Предвидена е и заря.