Утре (31 юли) от 18:00 часа пред сградата на Районен съд Самоков ще се състои мирен протест в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора, каза за БТА Мария Галчева, която е сред организаторите на протеста. 
Тя посочи, че идеята на протеста е да изрази солидарност и подкрепа към пострадалото момиче и нейното семейство, солидарност към жертвите на домашно насилие, както и упрек към неадекватното поведение на институциите и към правното тълкуване на някои наказания и понятия, особено що се отнася до умишлено причиняване на подобна жестокост.
„Изключително сме несъгласни, че това се определя като лека телесна повреда по Наказателния кодекс“, посочи още Мария Галчева.
„За нас остава необяснимо защо няма бързи производства и присъди за насилниците, защото ставаме най-обикновени статистици, които броят жертви и на всичкото отгоре се учудват на степента на агресията, стаена в причинителите. Това ли трябва да се допуска като мода в българското общество", посочи още Галчева.
По думите ѝ не съществува нито една причина, която да оправдае такава гавра с жена, такава нечовешка жестокост и садизъм. „Извършителите на такива престъпления трябва да бъдат наказвани с цялата строгост на закона“, каза още Мария Галчева.
БТА припомя, че уте в Добрич и Бургас също ще се състоят мирни шествия по повод случая.
Момичето пострада на 26 юни, след като приятелят ѝ причини множеството наранявания по главата, крайниците и тялото.
Обвиняемият, 26-годишен с инициали Г. Г., бе задържан тази сутрин, около 7:30 часа, на входа на Стара Загора, пътувал е в автомобил. По-късно Районната прокуратура в Стара Загора му повдигна още едно обвинение. За БТА Боряна Димитрова от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив съобщи, че Г. Г. е обвинен, че в периода от 24-25 юни т.г. в условията на продължавано престъпление, се е заканил с убийство на 18-годишната Д. М., като това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. 
По досъдебното производство са разпитани свидетели и са събрани писмени доказателства. Наблюдаващият прокурор е постановил и мярка "забрана на лицето да напуска територията на България".