Голям горски пожар е избухнал днес следобед между ивайловградските села Свирачи и Орешино в Източните Родопи, съобщиха от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково. Огънят е обхванал смесена широколистна и борова гора.
Към мястото са изпратиени четири екипа огнеборци от противопожарната служба. Поискана е и помощ от Кърджали. Пожарът е върхов.
Местността в района е силно пресечена, теренът е труден, каза пред БТА и кметът на общината Диана Овчарова. В борбата със стихията вече се включиха и служители на общинското и държавното горски лесничейства, както и нашето доброволно формирование от 12 души, допълни Овчарова. Тя си спомни, че преди 10-15 години в същия район на местността Желязната стълба е имало много сериозен пожар, за чието потушаване са били необходими осем денонощия.
Серията от летни горски пожари в Хасковско започна миналата сряда, когато термометърът се вдигна до над 40 градуса. Тогава вече бившият областен управител Красимир Ангелов обяви бедствено положение, което бе отменено два дни по-късно. Последните два големи пожара в района на село Дъбовец и на село Малки воден бяха локализирани вчера.