По разпореждане на административния ръководител на Районната прокуратура в Стара Загора от днес е създаден екип от наблюдаващи прокурори, които да работят по досъдебното производство, водено спрямо Г. Г., на 26 г., обвиняем за средна телесна повреда на 18-годишно момиче от Стара Загора.
Инцидентът стана на 26 юни, първоначално районният съд постановява задържане под стража на обвиняемия, но горната инстанция изменя мярката за неотклонение и той е пуснат на свобода. По-рано днес министърът на правосъдието Атанас Славов призова прокуратурата да проведе пълно, обективно и задълбочено разследване на обстоятелствата, като се използва целият инструментариум на закона, за да защитят невинната жертва и обществения интерес. Във връзка със случая, в Стара Загора организират протест в понеделник, а кметът на града Живко Тодоров обяви пълна подкрепа за пострадалото момиче.
От държавното обвинение допълват, че случаят е с фактическа и правна сложност и висока степен на обществена опасност. Дадени са указания за разпит на допълнителни свидетели и за изготвяне на комплексна съдебномедицинска експертиза с участие на три вещи лица – лекари от различни области на медицината, които ще освидетелстват допълнително пострадалата и ще изготвят заключението си в най-кратък срок. След нейното изготвяне екипът от прокурори ще прецени адекватната мярка за неотклонение спрямо извършителя с оглед обществената опасност на деянието.