Котел е домакин на седмото издание на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим.
В парк „Изворите“ може да се видят в непосредствена близост българско, ромско, каракачанско и турско село с цялата пъстрота и автентичност на носиите и бита, да се опитат различни ястия, да се чуе фолклорна музика и танци на етноси, които от години съжителстват заедно. Целта на организаторите е да покажат именно този модел и да го посочат като пример на останалите.
"Преди седем години сложихме началото на този фестивал, чиято философия бе да покаже как четирите основни етноса в общината живеят в мир, хармония и любов", каза при откриването на културния форум кметът Коста Каранашев. Той подчерта, че Котел е първият град, в който започва инициатива за изрисуване на фасадите на сградите с български шевици и котленски килими.
Гостите бяха приветствани от Котленчето – талисман на фестивала.
Посетителите имат възможност да опитат цигански питки на жар, да си купят гъби, брани от котленския балкан, да пробват каракачанските "кукуречи" и "дърпана баница", да си подсладят с къдрявите котленски тиганици и с прословутата турска баклава. Месни специалитети – наденички, джолани, свински врат предлага т.нар. баварско село на шеф Андре Токев. Тези, които държат на здравословното хранене, може да посетят „Кът на здравето" и да се консултират с известната диетоложка д-р Людмила Емилова.
Един позабравен занаят – калайджийството демонстрират в циганския катун.
И тази година има изложба на котленски килими, като за пръв път от обект "Кьорпеева къща" към Исторически музей - Котел излагат уникален над стогодишен килим от козинява вълна с шахматно разположени цветя. Посетителите могат да видят демонстрации на предене, плъстене, багрене на вълна и тъкане.
В програмата на фестивала, са включени по традиция занаятчийски базар, експозиция на котленски носии, просфорни печати, женски накити и две фотоизложби – „Спомени от Котел" и „Котленските килимарки".
Началото на вечерната програма днес ще започне с фестивално шествие от „Българското село" към сцена „Естрада", където ще се проведат вечерните концерти на Ансамбъл „Българе", Петя Панева и група „Фондацията".