Президентът Румен Радев ще участва в церемонията по присвояване на първо офицерско звание и връчването на дипломите на курсантите и свидетелствата на кадетите на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Радев ще приеме почетния строй и ще връчи пагоните, дипломата и наградата на първенеца на випуска. На церемонията ще присъстват и зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, съобщиха от Министерство на отбраната. 
Общо 136 курсанти ще получат дипломи, от тях 103-ма са се обучавали в трите факултета на университета. 13 души ще получат Грамота за първенец на военна специализация, а 14 - грамота Cum Laude за постигнат отличен успех в курса на обучение. Първенец на Випуск – 2023 е курсант-старшина Богдан Кенаров от специализация „Разузнаване”. Той ще получи юбилеен медал „Васил Левски“ от името на министъра на отбраната и академичната награда „Полковник Борис Дрангов“ от НВУ „Васил Левски“.
Десет са випускниците военнослужещи в задочна форма на обучение, които ще получат лейтенантски пагони. 13 са кадетите, които ще получат своите свидетелства за обучение в Професионалния сержантски колеж. Първенец на випуска е младши сержант Ивайло Петров. 13 са отличените с грамоти лейтенанти сред випускниците за класиране на призови места в държавни военни шампионати и първенства. За спортист на випуск 2023 са удостоени лейтенант Николай Шинлаков и лейтенант Деси Бельова.
Вчера първо офицерско звание бе присвоено на курсантите от 72-ри випуск „Васил Левски“ на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Плевен. Присвоено бе и първо сержантско звание на кадетите-випускници и бяха връчени дипломите на абсолвентите на ВВВУ.