Държавата търси начин за устойчиво и справедливо финансиране на малките населени места, съобщи премиерът Николай Денков по време на участието си в срещата на Националното сдружение на кметовете на кметства в България в Калофер, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 
Това може да стане чрез механизъм за преразпределение на част от общинските бюджети. Кметовете на кметства предлагат да се създаде национален фонд, с поне 10 млн. лв. капитал, от който малките селища да могат да кандидатстват с проекти директно, без да минават през общините. Премиерът обеща да обсъди предложението с колегите си в Министерския съвет при подготовката на държавния бюджет за 2024 г. 
На 25 юли председателят на Националното сдружение на кметствата в Република България и кмет на хасковското село Брягово Делчо Митев заяви, че организацията продължава да настоява за финансова децентрализация на селата. Това означава самостоятелен бюджет за всяко населено място, а не средства в общата общинска хазна. Не можем да провеждаме политики и да изпълняваме поетите пред избирателите обещания без такава финансова осигуреност. Тя е наша отдавнашна цел, поясни Митев и отбеляза, че липсата ѝ до голяма степен обезсмисля фигурата на избираемия кмет. По негови думи сдружението ще предприеме стъпки за поставянето на този проблем пред новите парламент и правителство в началото на септември.
В отговор на въпрос министър-председателят се противопостави на тезата, че има противоречие между патриотизма и съвременното образование. “Трябва да съчетаем нашия истински патриотизъм с подготовката на децата така, че те да могат да се съревновават с най-добрите в света”, обясни Николай Денков. Той допълни, че не е вярно, че който предлага да се учат модерни неща, не е патриот.