В последния ден на първата сесия на 49-ото Народно събрание ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на парламента. Под него има 166 подписа - на трите парламентарни сили.
В края на миналата седмица ПП-ДБ представиха пред медиите своя проект изменения в основния закон.
Днес, макар и поотделно, от трите формации-вносители, се обединиха в коментарите си пред медиите, че в основата е съдебната реформа.
Реформа на Висшия съдебен съвет
Съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов обясни, че една от идеите е Висшият съдебен съвет (ВСС) да бъде разделен на два съвета – съдийски и прокурорски, в пропорции, осигуряващи спазване на международните стандарти за независимост на съда -  мнозинство на съдиите, избрани от съдии, но и запазване на парламентарна квота, и прокурорски съвет, в който превес има парламентарната квота, с което се гарантирала обществена отчетност. 
Мандатът на изборните длъжности във ВСС да е четири години, предвижда друг текст. Лицата не могат да бъдат преизбирани веднага.
В много висока степен се намаляват правомощията на главния прокурор. По този начин, по думите на Иванов, се „ликвидира тази позиция като център на неформална власт и квази политически играч“. 
Индивидуалната конституционна жалба и засилване функциите на Инспектората също са сред акцентите на проекта. Предвижда се филтърът за допустимост на индивидуалната жалба да бъде уреден на законово ниво. 
Намерихме добър баланс, експертен, и той се доказва със събраните 166 подписа, гарантиращи при всички положения, че има мнозинство до края на тази година да се приемат промените в основния закон, коментира съпредседателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя не скри, че по отношение на глава „Съдебна власт“ са имали дълги дебати с останалите две парламентарни групи, но в крайна сметка са постигнали съгласие. В текстовете за Инспектората ГЕРБ-СДС имали превес при предложенията, от формацията напомниха също, че въвеждането на индивидуалната конституционна жалба е била и в техния законопроект, обявен преди около две години. 
От ДПС са се отказали от собствения си законопроект за промени в Конституцията и са подкрепили този на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, за да има обединение. България да има нова Конституция, да направим съдебната реформа и да вървим напред, обясни Делян Пеевски. Ние подкрепяме безусловно, няма да внасяме наши предложения, заяви той. Проведохме множество срещи с г-н Иванов, с г-н Петков по темите, подкрепяме ги, увери депутатът. Но добави, че между първо и второ четене ще решават какво да правят.
ГЕРБ-СДС и ДПС са против да се ограничават мандатите на изборните длъжности в местната власт, каквато идея имаха от ПП-ДБ, но в крайния вариант на законопроекта тя не е залегнала. Такова е било и единственото условие на Движението, за подкрепа, което, по думите на Пеевски, е прието.
24-май – Ден на българското слово, просвета и култура, и на кирилицата и национален празник
Темата предизвика много „за“ и „против“, както в обществото, така и сред политическите сили.
От думите на Кирил Петков стана ясно, че за ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, датата е консенсусна. С избора на 24 май се поставя акцент върху духа на знанието, на просветата, на писмеността, смята той.
От ГЕРБ-СДС припомниха, че още миналата година с промени в Кодекса на труда, които тогава не бяха приети, са лансирали именно идеята 24 май да бъде национален празник на страната. Очакваме позициите на останалите парламентарни групи, обясни Десислава Атанасова. По думите ѝ има сформирана конституционна комисия, през следващата сесия на НС има възможност темата за националния празник да се обсъжда и експертно, и политически. На този етап Атанасова се въздържа от коментари от какво би се отказал всеки от вносителите, за да може общият законопроект да бъде приет до Нова година.
ДПС засега не виждат проблем да подкрепят датата 24 май за национален празник. Ще разсъждаваме, ще правим консултации, имаме времето, добави обаче Делян Пеевски.
Попитан, дали са готови на компромис с 24 май, за да се съберат гласове  за „бърза писта“ за промени в Конституцията, заради съдебната реформа, той посочи, че ДПС не виждат проблем в 24 май. „Ще разговаряме с колегите, ако се събере подкрепа, събере се. Ако не се събере, вървим по бавната писта, имаме ги гласовете, ще бъде прието. Разликата не е толкова голяма. До Нова година ще имаме конституция нова“, посочи депутатът.
„БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ под една или друга форма през седмицата се обявиха против идеята да бъде сменена датата на националния ни празник от 3 март на 24 май.
Служебен премиер, избран между председателя на НС, гуверньора на БНБ и председателя на Върховния касационен съд
При съставянето на служебно правителство президентът да избира служебен министър-председател между председателя на Народното събрание, управителя на Българската народна банка или председателя на Върховния касационен съд, е заложено в законопроекта. По предложение на кандидат-премиера ще бъде сформиран и самият служебен кабинет.
При редовното правителство парламентът избира кандидат за министър-председател и по негово предложение се избира състава на правителството, затова и се предлага аналогична процедура при служебните кабинети, обясни съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов. 
Предложили сме как да бъде конструирано служебно правителство, смятаме, че има балансирани текстове, подчерта и Десислава Атанасова.
В законопроекта се предлага избори за ново НС да се произвеждат не по-рано от два месеца и не по-късно от един месец преди изтичане пълномощията на действащия парламент.