Намерихме добър баланс, експертен, и той се доказва със събраните 166 подписа, гарантиращи при всички положения, че има мнозинство до края на тази година да се приемат промените в основния закон. Така съпредседателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира пред журналисти в Народното събрание внесения по-рано в деловодството общ законопроект за конституционни промени с „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС.
И трите парламентарни групи изложиха своите виждания по проекта пред медиите, но го направиха поотделно.
След много разговори, след добър синхрон и в Комисията по конституционни въпроси, при обсъждането и при лидерските, срещи ние се съгласихме да застанем заедно зад всички теми, които са включени в промените на Конституцията, а да не търсим авторство, обясни Атанасова. Тя не скри, че по отношение на глава „Съдебна властта“ са имали дълги обсъждания и заедно с останалите две парламентарни групи стоят зад тях. В текстовете за Инспектората ГЕРБ-СДС имали превес при предложенията, от формацията напомниха и, че индивидуалната конституционна жалба е била и в техния законопроект, обявен преди около две години. 
ГЕРБ-СДС са против да се ограничават мандатите на изборните длъжности в местната власт, каквато идея имаха от ПП-ДБ. На същата позиция е и ДПС. Според Десислава Атанасова заедно с ПП-ДБ и Движението са намерили съгласие.
Друг дълго обсъждан въпрос е бил за служебното правителство, стана ясно от думите на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС. Предложили сме как да бъде конструирано, смятаме, че има балансирани текстове, подчерта Атанасова.
За 24 май тя припомни, че още миналата година ГЕРБ-СДС са предложили да стане национален празник с промени в Кодекса на труда, които тогава не бяха приети. Очакваме позициите на останалите парламентарни групи, добави тя. Много по-важните теми са дълбоката и всеобхватна съдебна реформа, подчерта политикът. Надявам се всички колеги от останалите групи да разберат необходимостта да приключим веднъж завинаги с тази тема, така че да осигурим достатъчен брой гласове – 180, за да може до края на годината да се поздравим с промени в Конституцията, коментира Десислава Атанасова. По думите ѝ има сформирана конституционна комисия, следващата сесия на НС има възможност темата за националния празник да се обсъжда и експертно, и политически. На този етап Атанасова се въздържа от коментари от какво би се отказал всеки от вносителите, за да може общият законопроект да бъде приет до Нова година.