Всичко в 49-ото Народно събрание вървеше в два плана – един видим и за пред хората, и един скрит – истинският. Това заяви председателят на Парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова в декларация от трибуната на Народното събрание.
Тя отбеляза, че днес приключва първата сесия на 49-ото Народно събрание.
Видимият – декларация за промяна, стабилност и за доброто на България. Скритият – подмяна, нестабилност и в повечето пъти в ущърб за българския национален интерес, каза лидерът на БСП.
„Хора, които се кълняха, че ще си отрежат ръцете, ако се съберат с политическия си опонент – едноръките джентълмени, партиите на взаимното отрицание, стигнаха до здрава прегръдка. Лодката срещу "Росенец" акостира в прегръдката на ДПС. Борбата за изчегъртване на ГЕРБ, и от ареста на Бойко Борисов, стигна до неговата политическа реабилитация и избягване от наказателна отговорност, благодарение на неговите "изчегъртвачи" – „Продължаваме промяната – Демократична България“, коментира Нинова. 
Тръгнахме с плаващи мнозинства и стигнахте до трайна и стабилна коалиция – ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ-ДПС, смята тя. Видяхме абсолютно контролируеми и непочтени членове на Висшия съдебен съвет, които могат да си сменят мнението два пъти за 24 часа. Постигнахте отстраняването на един главен прокурор, избор на нов, няколко висящи спора, спасяване на Бойко Борисов от „Барселонагейт“, а на Кирил Петков - от наказателно преследване на нарушаване на Конституцията, каза още Нинова. По думите ѝ това е ефектът от съдебната реформа.
Овладяхте Българската народна банка с политически назначения, стигнахте до пълно отрицание на опозицията и никакво зачитане на законите и правилата, заяви тя. По време на гледането на бюджета тази нощ ГЕРБ дадоха почивка, защото трябваше да се договорят за едно назначение с ПП-ДБ, смята Нинова. „Част от сговора е било – ще ви подкрепим бюджета, ако ни назначите човека“, каза лидерът на БСП. Според нея бюджетът на държавата е заложник на борбата за власт, постове и пари.
Нинова смята, че през промените в Конституцията ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС искат да закрепят властта си.
По думите ѝ всичко това беше облечено в евроатлантическа завеса, която ни отдалечава всеки ден от европейските ценности, а мнозинството в парламента не представлява мнозинството в обществото.
„За три месеца ни върнахте три години назад, а искате през промяната в Конституцията да закрепите управлението си за 30 напред“, заяви лидерът на БСП. Според нея е можело да бъде различно, като има национално отговорно правителство, което да бъде непартийно с програма от десет точки и с подкрепа от всички.