Ще проверим възможностите за свързаност между летищата в Любляна и Варна или Марибор и Варна. Това каза словенският посланик у нас Наташа Бергел след среща с кмета на крайморския град Иван Портних. Тя допълни, че двамата са разговаряли за по-добрата свързаност между Словения и Варна и едно от сътрудничествата, които искат да се обследват, е връзка между летището във Варна и нейната страна.
Дипломатът каза, че по време на разговорите са коментирали сферите на туризма и образованието. Друга основна тема беше предизвикателствата пред някои словенски градове за развитието им като целогодишна туристическа дестинация, посочи посланикът. Тя каза още, че с кмета са обсъдили развитието на Варна и как градът преодолява предизвикателствата да се развива в посока дестинация за четири сезона.
Кметът Иван Портних каза, че е запознал госта с проектите, предизвикателствата и темите, по които работи Варна. Той каза, че Любляна е избрана за зелена европейска столица през 2016 г. и изрази надежда да има възможност да се обменят добри практики в тази посока с ръководството на словенския град.
В качеството си на посланик ще се опитам да направя всичко възможно в най-бърз порядък да организираме работна среща, така че Любляна да сподели своите добри практики в тази сфера, обясни Наташа Бергел. Тя допълни, че идва във Варна за четвърти път и смята, че градът има всички условия и предпоставки да бъде зелен. Ние ще ги подкрепим по кандидатурата им и съответно реализацията на Варна - европейска зелена столица, обобщи Бергел.