Децата от Центъра за ученическо, техническо и научно творчество (ЦУТНТ) в Разград, участници в поредната смяна на „Еколято 2023”, преминаха през втората за това лято Детска академия по безопасност, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Илияна Георгиева. Разделени в групи, в Градския парк, те усвояваха знания как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, на кого да се обадят при нужда, какви са правата и задълженията им по силата на действащото законодателство в страната.
Полицейското следово куче Арго бе атракция за всички присъстващи. Освен послушание, четириногият „полицай” демонстрира как се залавя въоръжен бандит и как се открива мирисова следа. Умения представи и по-малкият възпитаник на полицай Калоян Колев. 
Участниците в Академията разгледаха служебните автомобили и полицейските атрибути. От униформен служител на сектор „Пътна полиция” научиха правилата за безопасно управление на велосипеди и поставяне на предпазни колани в автомобилите. Интересуваха се кога имат право да управляват електрически тротинетки, мотопед, скутер или АТВ. За първи път видяха отблизо как се проверяват водачи за употреба на алкохол и как работи т.нар. „тринога“.
Експерт от Криминалистичната лаборатория им разказаха как се прави оглед на местопроизшествие, какви следи могат да се изземат и как на практика се свалят пръстови отпечатъци. Огнеборците демонстрираха оборудването, което ползват при гасене на пожари, както и начините да достигнат високи сгради. В секцията на БЧК доброволци запознаха децата с принципите за оказване на първа помощ в различни ситуации, а малчуганите сами участваха в демонстрациите.
Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. Първата за тази година академия завършиха близо 50 деца. Във втората академия днес участваха още близо 50 подрастващи. Инспекторите „Детска педагогическа стая” към Районно управление - Разград бяха подготвили викторина с награди за най-знаещите. Целта бе децата да трупат знания и умения как да реагират при различни ситуации, да придобият чувство за отговорност и работа в екип, както и да осмислят свободното си време през ваканцията.
Полицейската академия за участниците в третата смяна подрастващи в екоинициативата ще се проведе на 11 август.