Окръжна прокуратура - Пловдив е привлякла задочно като обвиняем за убийство 30-годишен мъж с инициали Р.И.Б. за извършеното убийство на 24-годишния Димитър Малинов от село Цалапица, област Пловдив. Това съобщи наблюдаващият прокурор по делото Бойка Лулчева по време на съвместен брифинг на прокуратурата и Областната дирекция на МВР в Пловдив. Обвиняемият се издирва, има информация, че той е напуснал страната. 
Смъртта на 24-годишния мъж е настъпила в резултат на тежък побой, който му е бил нанесен на 20 юли около 22:30. Тялото му е намерено на около километър от мястото, на което последно е бил видян, било е заровено.
Изготвена е Европейска заповед за арест на лицето, изпратена до компетентните власти, посочи Лулчева. Обвинението е за убийство, извършено с особена жестокост, за което законът предвижда наказание “лишаване от свобода” от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Като свидетели по делото са разпитани 13 лица, извършени са множество огледи, както и претърсвания и изземвания на няколко адреса, назначена е тройна съдебно-медицинска експертиза, каза още тя.
Доказателствата сочат, че извършителят и жертвата са се познавали от няколко години, а конкретния мотив за престъплението се изяснява, посочи Бойка Лулчева. По време на брифинга стана известно, че проблемът е финансов. 
Директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Васил Костадинов разказа каква е хронологията на събитията. Той посочи, че мъжът е починал след жесток побой към 23.30 ч. на 20 юли. Това е и вечерта, в която изчезва. Сигнал, че няма никаква връзка с него е подаден от баща му на 22 юли. Ден по-късно, след като търсенето на местно ниво не дава резултат, младият мъж е обявен за общодържавно издирване. До късния следобед в сряда разследващите са смятали, че Малинов е жив и просто е решил да прекъсне контактите с роднините и приятелите си. Имало свидетел по случая, който твърдял, че на 21 юли е видял жертвата в град Стамболийски, поздравили се и разменили няколко думи в движение. В сряда, след пореден разговор с въпросното лице, е установено, че контактът му с жертвата е бил на 19 юли, посочи Костадинов. „Незабавно след това започва работа с определени лица. В сряда срещу четвъртък вече се стигна до информация за фатален край”, каза още той. Костадинов коментира, че се работи с партньорски служби и се очаква резултат съвсем скоро.