Отиде си Мартин Стоянов, председател на сдружението на организаторите на концерти в България „Сцена Музика“, съобщават от „Музикаутор“.
Под негово ръководство единственото легитимно сдружение, което представлява и защитава правата и законните интереси на организаторите на концерти и други свързани с музика културни събития в България, успя да обедини по-голямата част от професионално работещите в сферата, посочват от „Музикаутор“.
Активната му работа за приемане на етичен кодекс, който дефинира нормите, правилата и стандартите за поведение на организаторите, допринесе в голяма степен за установяването на законност, лоялна и свободна конкуренция, прозрачност при разходване на публични средства, спазване на световните стандарти и преустановяване на корупционни практики в музикалния бранш, се казва още в съобщението.
Мартин Стоянов бе и основател на промоутърската компания Loud Concerts, благодарение на която в България гостуваха едни от най-известните изпълнители и групи, сред които Texas, Toto, Брайън Адамс, Джордж Майкъл, Helloween, Manowar, Питър Бенс, Dream Theater, Андреа Бочели, Lord of the Dance, Ричи Котцен, Deep Purple, Manu Chao, Placebo, Лени Кравиц, Gogol Bordello, Робърт Плант, Foreigner.
Освен за устойчиво развитие на музикалната култура в страната чрез дейността си, Мартин Стоянов и „Сцена Музика“ работеха активно както за спазването на Закона за авторското прави и сродните му права, така и подкрепяха различни проекти като инициативата на „Музикаутор“ – „Светилник“ за даряване с химни българските училища, допълват от „Музикаутор“.
/ДД