Единственият кандидат за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов изпрати становище до Комисията по здравеопазване в Народното събрание, в което представя допълнителни документи и информация във връзка със собствеността на „Балкан Кредит“ АД. Становището е публикувано на сайта на Народното събрание. 
Преди дни Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) изпрати официално писмо до председателя на здравната комисия проф. д-р Костадин Ангелов, в което се посочва, че в агенцията не е постъпвала декларация във връзка с действителния собственик на „Балкан кредит“ АД. Документът относно наличието на подадена декларация по Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) от Станимир Михайлов в качеството му на акционер и изпълнителен директор на фирма „Балкан кредит“ АД, също е публикуван на сайта на Народното събрание.
В своето становище Михайлов посочва, че „никога не е имало умисъл, желание или смисъл“ да прикрива акционерите в „Балкан кредит“ АД. „Дружеството има счетоводител и юрист. Те винаги са придвижвали тези административни процедури. Аз вече съм прекратил участието си в дружеството, но ако има извършено административно нарушение, дружеството ще си понесе съответната административна отговорност. Но заявявам, че дружеството никога не е извършвало дейност в противоречие на закона, не е имало сделки, които да попадат в обхвата на ЗМИП“, пише Михайлов. 
Кандидатът за управител на НЗОК представя нотариално заверена декларация от представляващия дружеството „Балкан кредит“ АД по чл. 63, ал. 4 от ЗМИП за действителните собственици на дружеството. „Това са две дружества, които са собственост на моята съпруга“, пише Михайлов. От становището му става ясно, че съпругата му е едноличен собственик на капитала на „Медитеранео 1“ ЕООД (собственик на 80 % от капитала на „Балкан кредит“ АД) и на „Буллузо“ ЕООД (собственик на 20 % от капитала на „Балкан кредит“ АД). 
„Двете дружества бяха еднолична моя собственост до миналата седмица, когато, във връзка със стартиралата процедура по избор на управител на НЗОК, прехвърлих дяловете им на моята съпруга. Декларацията е депозирана в Търговския регистър към Агенцията по вписванията“, посочва Станимир Михайлов. 
Той допълва, че „Балкан кредит“ АД, въпреки наименованието си, никога не е отпускало кредити и не е имало дейност като финансова или кредитна институция. „Ще помоля депутатите да не вярват на измислици и лъжи, фабрикувани от безименни юристи“, пише в заключение Михайлов. 
Процедурата за избор на управител на НЗОК беше открита на 14 юли. Станимир Михайлов е единственият кандидат за този пост. Той е предложен от парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП–ДБ). В понеделник Михайлов беше изслушан в здравната комисия в парламента. В отговор на въпрос на депутата от ПГ на ГЕРБ-СДС Валери Лачовски дали е укривал собственост на фирма и защо не е подал декларация в указания срок, Станимир Михайлов отговори, че е разгласил кои са крайните собственици на дружеството „Балкан кредит“ АД. 
„Като консултант през 2018 или 2019 г., във връзка с промени в Закона за мерките срещу изпирането на мръсните пари, аз лично подписах уведомление-декларация до ДАНС, в което съм посочил кои са крайните собственици, с какво точно се занимава фирмата и всичката останала информация, която беше поискана“, каза тогава Михайлов. По думите му юрисконсултът на фирмата е пропуснал да подаде декларацията. „Аз съм изпълнителен директор. След като за това нещо подлежим на административна глоба, ние ще си я заплатим“, каза в понеделник пред комисията Михайлов.